Thursday, February 7, 2019

اختلال شخصیت ضد اجتماعی


فرد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی (Antisocial Personality Disorder) بر خلاف قوانین جامعه و اصول مربوط به آن رفتار می کند. در واقع این اختلال ویژگی های افرادی را توصیف می کند که به نقض حقوق دیگران و زیر پا گذاشتن قانون تمایل دارند. نباید این اختلال را با شخصیت غیر اجتماعی اشتباه گرفت. این افراد در سطوح مختلف زندگی و به طرق مختلف ویرانگر هستند. برای شخصیت ضد اجتماعی بسیار عادی است که قانون را زیر پا بگذارد. این فرد هیچ ارزشی برای دستگاه قضایی قائل نیست و عمیقاً معتقد است که قانون برای سایر مردم است نه آنها.

اختلال شخصیت ضد اجتماعی به افرادی اطلاق می شوند ، كه به طور كلي هنجارهاي مثبت سلوك و رفتار در جامعه را نمي‌پذيرند و براي ديگر افراد جامعه و به طور كلي موجودات زنده حقي قائل نيست و به خود اجازه مي‌دهد براي برآوردن خواسته‌هاي خود كه عموماً نيز چيزي جز هواي نفس نيست ديگران را قرباني كند. افراد سایکوپات ارزش قواعد اجتماعي را نمي‌دانند و ظرفيت دلبستگي به آنها را ندارد. قانون‌شكني كه رفتار ضداجتماعي است روية هميشگي آن ها است و به يك يا دو بار محدود نمي‌شود.

تا قبل از سن ۱۸ سالگی برچسب اختلال شخصیت ضد اجتماعی بر افرادی که علائم اختلال را دارند زده نمی شود. علائم اختلال شخصیت ضد اجتماعی از نظر شدت علائم می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. الگوهای رفتاری پرخطر و میل به آسیب زدن دیگران از علائم شایع در اکثر افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتماعی است. افرادِ دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی حقوق و قوانین را ابلهانه و دست و پا گیر تلقی می‌کنند. و بر این باورند که قوانین برای زیر پا گذاشتن وضع شده است.
ویژگی‌‌های افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی
این افراد به سادگی به کارهای غیرقانونی رو می‌آورند. بنابراین رو اغلب این افراد بازداشت می‌شوند یا مشکلات قانونی دارند.
شخصیت ضد اجتماعی، دروغگو و فریبکار است. و معمولاً تلاش می‌کند برای لذت شخصی از اطرافیانش کمال استفاده را ببرد.
در این افراد شاهد واکنش‌های آنی و لحظه‌ای هستیم. آن‌ها اهداف مشخصی در زندگی نداشته و آینده‌نگر نیستند. و به عاقبت کارهایش نمی‌اندیشند.
در رفتارها و برخوردهای آن‌ها رفتارهای فیزیکی پرخاشگرانه و تهاجمی بسیار دیده می‌شود.
این افراد اصلاً به رفاه و امنیت اطرافیانشان اهمیت نمی‌دهند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی معمولاً شغل ثابتی ندارند. و به مسئولیت‌های اقتصادی اهمیتی نمی‌دهند.
این افراد در صورتی‌که به شما ضربه بزنند، با شما بدرفتاری کنند و یا حتی دزدی نمایند، احساس پشیمانی نخواهند کرد. در این حالت نسبت به کار انجام گرفته یا بی تفاوت هستند، و یا رفتارهای بدشان را با مهارت تمام توجیه می‌نمایند.

مشخصات افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتماعی


ناتواني در منطبق كردن خود با هنجارهاي جامعه از نظر رفتارهاي قانونمند، براي نمونه، انجام مكرر اعمالي كه مستوجب بازداشت است، فريب كاري، كه مصداق‌هاي آن دروغگويي مكرر، استفاده كردن از نامهاي جعلي، يا كلاهبرداري از ديگران براي منفعت شخصي يا تفريح است .
رفتار ناگهاني و پيش‌بيني نشده يا ناتواني در برنامه‌ريزي قبلي ،تحريك‌پذيري و پرخاشگري، كه مصاديق آن درگيريهاي بدني و ضرب و جرح است، بي‌توجهي به امنيت خود و ديگران و بي‌پروايي، بي‌مسووليتي هميشگي، كه از مصداقهاي آن ناتواني در حفظ شغل ثابت يا اداي تعهدات مالي است و فقدان پشيماني، كه مشخص مي‌شود با بي‌تفاوتي و يا توجيه آزردن، بدرفتاري يا سرقت از ديگران از دیگر مشخصات افراد مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی است .
نشانه‌های اختلال شخصیت ضد اجتماعی در کودکان و نوجوانان
دزدی، دروغگویی، تقلب، بدرفتاری و خشونت با انسانها و حیوانات، آتش زدن، خسارت به اموال عمومی، به راه انداختن دعوا، مصرف مواد، و چندین ضد و خورد با معلمان و همکلاس‌ها، در کودکی این افراد دیده می‌شود. تجربه روانشناسان در جلسات مشاوره کودک نشان می‌دهد اگر این افراد در کودکی به درستی درمان نشوند، همچنانکه پا به بزرگسالی می گذارند برخی از این اعمال ضد اجتماعی را ادامه خواهند داد. آنها اکثراً به وضوح حق دیگران را پایمال می‌کنند. تا به این وسیله خواسته‌ها و برنامه‌های خود را عملی کنند. و هر جا لازم باشد به زور متوسل می شوند.

پیامدهای ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی همیشه در پی هیجان هستند. در مقایسه با سایر مردم به شور و هیجان و انگیزش بیشتری نیاز دارند. مصرف مواد مخدر، رانندگی دیوانه وار، افراط و ولخرجی، قمار، اعمال نامشروع، و حتی داشتن چندین رابطه نامشروع جنسی از جمله کارهایی است که برای این افراد کاملاً عادی به نظر می‌آید. البته وقتی صحبت در مورد یک رابطه عاشقانه در میان باشد، او احتمالا با دروغ‌هایش سعی در پوشاندن این حقایق می‌کند. این وضعیت تا زمانی که شما به الگوی فکری جنایتکارانه او پی نبرید ادامه می‌یابد. کارهای زیادی هستند که اگر به دست این افراد سپرده شود، قطعاً با شکست مواجه می‌شود. چرا که شخصیت‌های ضد اجتماعی از جنبه‌های مختلف بی‌مسوولیت و وظیفه‌نشناس هستند:
  1. استفاده از آن‌ها در مسایل مالی
  2. انجام کارهای انتظامی و کارهایی که الزامات قانونی دارند
  3. برقراری روابط زناشویی و انجام وظایف خود نسبت به فرزندان
در بین افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتماعی، تغییر شغل دادن‌های پیاپی، اخراج از کار و بیکاری‌های طولانی مدت، رایج است. نباید انتظار داشته باشید شخصیت ضد اجتماعی مدیریت درست و پس انداز مالی خوبی داشته باشد.


منبع: مرکز مشاوره رهیاب

No comments:

Post a Comment