Friday, February 1, 2019

باج گیری عاطفی

اسثتمار و سوءاستفاده در طول تاریخ همیشه باعث مناقشه و حتی جنگ های خونین بوده است. نوعی از این استثمار که در ابعاد خانواده و زندگی افراد اثر می ­گذارد، باج گیری عاطفی است. شاید تا به حال از شما هم باجگیری عاطفی شده باشد؛ کسی که دوستش دارید از احساس شما برای سوءاستفاده یا اعمال نظرش استفاده کرده باشد و شما بخاطر علاقه و وابستگی خود نتوانسته اید با او مبارزه کنید. در این مقاله کاری را که باجگیران عاطفی با شما می کنند را شرح داده و در انتها راه هایی برای مقابله با آن ها ارائه شده است.

باج گیری عاطفی چیست؟

برای واژه باج گیری، می ­توانیم واژه هایی مثل استثمار، بهره کشی یا سوءاستفاده را نیز هم طراز قرار دهیم. اما باج­گیری عاطفی، یعنی فردی با استفاده از موضع برتر عاطفی خود، فرد مورد نظرش را کنترل کند و منافعش را به دست بیاورد. افراد باج­گیر، از ترس، تعهد و احساس گناه طرف مقابل برای بهره کشی استفاده می­ کنند. فرد قربانی نیز به خاطر احساس گناه، از دست دادن توجه و یا هر فقدان دیگری مجبور است که به خواسته های طرف مقابلش تن بدهد.
این رفتار ممکن است به طور پررنگ در زندگی زناشویی و در مورد مسائل جنسی، مالی و توجه به وجود بیاید. معمولا شخصیت های وابسته به راحتی در دام باجگیران عاطفی می افتند.



فرد باج گیر را چگونه بشناسیم؟

فرد باج­گیر، می­ تواند از ضعف شما علیه شما و برای دستیابی به چیزی که می­ خواهند استفاده کند. آنها می­ دانند که چه چیزی برای شما مهم است و همان ها را از شما طلب می­ کنند. آنها به طور کلی 4 دسته هستند:
تنبیه گر: خواسته خود و پیامد عدم پذیرش آن را می ­گویند. مثلا اگر فلان کار را بکنی ترکت خواهم کرد.
تهدید کننده ها: تهدیدشان علیه خودشان است. افرادی وابسته و بدون تواناییِ مسئولیت پذیری هستند. مثلا اگر این کار را نکنی خودم را می­ کشم. برای شناسایی احتمال خودکشی کلیک کنید.
سرزنش کننده ها: برای اطمینان از توجه شما، می ­خواهند که شما خواسته ­شان را حدس بزنید و اگر در آن ناتوان باشید، شدیدا بهم می­ ریزند.
وسوسه گر ها: آنها در ازای خواسته خود، وعده های جذاب و عجیب می ­دهند و معمولا پس از رسیدن به هدفشان به آن عمل نمی­ کنند. همچنین آنها به احساسات و درخواست های شما توجه نمی­ کنند و هر بار چیز بیشتری از شما می­ خواهند.

نشانه های افراد باج­گیر عاطفی

فردی که از شما باج­گیری عاطفی می­ کند، می ­تواند هرکسی باشد. از اعضای خانواده گرفته تا همسر و حتی فرزندان شما؛ اما لازم است که شما هوشیار بمانید و اقدامات لازم را انجام دهید. افراد مبتلا به اختلالات شخصیت دسته B بیشتر از دیگر افراد احتمال دارد از این ترفندها برای رفع نیازهایشان استفاده کنند.
_ این افراد معمولا تصمیمات خود را با واکنش منفی نسبت به انتخابات شما، اداره می­ کنند.
_ آنها معمولا از ترساندن شما برای دستیابی به چیزی که می­ خواهند بهره می ­برند.
_ شما دائما از سوی این افراد به دلیل کارهایی که انجام نمی­ دهید یا زمان هایی که آنها را تایید نمی­ کنید، سرزنش می­ شوید.
_ آنها از اینکه شما را در عذاب قرار دهند تردیدی ندارند.
_ ممکن است یک فضای دراماتیک یا عاطفی شدید برای تشویق کردن شما به اطاعت ایجاد کنند.

روش باجگیران عاطفی چگونه است؟

باجگیران عاطفی از خشم برای ایجاد احساس مسئولیت و وظیفه در شما استفاده می ­کنند. سپس سعی می­ کنند با استفاده از حیله، شما را وادار به پذیرش اشتباه کنند. در ادامه آنها از احساسات خود برای جابجایی توجه شما از واقعیات استفاده می ­کنند تا شما واقعیت را فراموش کنید.
هنگامی که شما از موضع خود پایین آمدید، آنها به شما احساس گناه تزریق می­ کنند و اگر از خود دفاع نکنید، در مقابل آنها سقوط خواهید کرد و حتی اگر هیچ اشتباهی نکرده باشید تسلیم می ­شوید. احساس شرم کرده و عذرخواهی می­ کنید.
سپس آنها شما را به راه راست هدایت می­ کنند. راهی که منفعتشان در آن تامین می ­شود. بعد از اینکه به خواسته خود رسیدند با شما بسیار مهربان برخورد می کنند و با این ابزار، شما را آن طور که می خواهند بازی می دهند.
با باج گیری عاطفی چگونه مقابله کنیم؟
باید بدانید که هیچ نوع باج­گیری، بدون کمک و همکاری شما صورت نمی­ گیرد. این یک فرایند دو طرف است. شما باید بدانید که وقتی هدف یک باج­گیر قرار گرفته اید، نقشتان چیست.
1- نباید با نقاط حساس خود وارد روابط شوید. نقاطی که از تجربه ها یا ضعف های شما ناشی می­ شود. احساساتی مثل ترس، عدم امنیت، ترک شدن، پشیمان و غم های انباشته شده، نقاط حساس و دردناک زندگی شما هستند، باید تا زمانی که لازم است برای خودتان باقی بماند.
2- باج­گیری زمانی اتفاق می ­افتد که شما این نقاط را به دیگران نشان می ­دهید و در واقع خودتان اجازه ورود می دهید. دیگران نیز بنابر تیپ شخصیتی خود، روی آن نقاط فشار می­ آورند. بنابراین باید متوجه شده باشید که خودتان، متهم ردیف اولید.
3- برای مقابله لازم است که این افراد را براساس مطالبی که گفتیم یا به کمک یک روانشناس بشناسید و سپس برای خارج کردن خودتان از این چرخه مبارزه کنید. باید شجاعت نه گفتن و به جان خریدن فشارهای فرد باج­گیر را به دست بیاورید و مقاومت کنید.
4- واقعیت این است که سازش و تسلیم شدن شما، راه باج­گیری را به فرد مقابل یاد می­ دهد. شخص باج­گیر، معمولا به دلیل ضعف های شخصیتی و روانی خود و نیاز به تایید و توجه، آزار می­ بیند ولی شما نیز عزت نفس و غرور خود را با سازش کردن زیر سوال می­ برید.
منبع: هنرزندگی

No comments:

Post a Comment